Wat ga je doen in de cursus LESS voor CSS?

Werk je vaak aan je CSS stijlen dan herken je vast de problemen met zoeken en vervangen van kleuren, of vaker dezelfde stijlregels te hebben opgenomen. Met de cursus LESS leer je om CSS te schrijven op een efficiënte en beheersbare manier. Kun je in CSS geen kleuren zelf benoemen en met die naam hergebruiken, in LESS kan dat wel!

LESS code om CSS te schrijven.

In de cursus LESS leer je gestructureerd kijken naar je CSS code en deze meer compact te herschrijven. Ook leer je in de cursus LESS om gebruik te maken van geneste CSS regels en eerder geschreven definities te hergebruiken. Het voordeel van deze opzet is het behouden van beter inzicht in je CSS regels en een veel snellere manier om aanpassingen door te voeren.

LESS uitvoeren in de browser.

De geschreven LESS code kun je uitvoeren (compileren) en de resulterende CSS code kun je op je webserver plaatsen. Het is zelfs mogelijk om de LESS code door de browser te laten uitvoeren met de less.js javascript bibliotheek. Dat maakt je CSS vaak nog compacter en daardoor sneller te downloaden door de website bezoeker. In de cursus LESS werken we met Brackets (brackets.io) als editor en Koala (koala-app.com) om uit te voeren en verder te debuggen. Er kan echter ook met elke andere webdesign software gewerkt worden om LESS te schrijven en uit te voeren. LESS is in de meeste sofware als plugin beschikbaar.

Onderwerpen van de cursus LESS.

 • Inrichten van je werkplek
 • Gebruik Brackets en Koala
 • Gebruik less.js en Chrome
 • Variabelen en operatoren
 • Merge (samenvoegen eigenschappen)
 • Een basis kleurpalet efficiënt hergebruiken
 • Mixins (hergebruik stijlregels)
 • Extend (toevoegen, verplaatsen van stijlregels)
 • Geneste regels
 • Selectoren volgorde (hoger/lager niveau)
 • Functies
 • Bereik van regels (scope)
 • Guards (condities)
 • Loops (herhalen)

Hoe werk je verder na de cursus LESS?

Oefening baart kunst. Probeer bestaande CSS documenten te herschrijven naar LESS documenten. Omdat je aan het programmeren bent is het ook goed mogelijk om hetzelfde CSS document twee of drie keer te herschrijven en vervolgens de beste oplossing samen te stellen.

LESS videolessen beschikbaar.

Mochten er zaken niet meer vers in het geheugen liggen dan heb ik daarvoor videolessen beschikbaar. Volg je een cursus dan zijn de videolessen als naslagwerk inbegrepen. Je hebt onbeperkt, een jaar lang, toegang tot deze lessen. Dat geldt ook voor updates van de lessen wanneer er bijvoorbeeld nieuwe versies van de software zijn of betere methoden om je werk gedaan te krijgen.

LESS support via supportpunten.

Naast de mogelijkheid om de videolessen te volgen kun je natuurlijk altijd nog vragen stellen via de mail. Mocht het een nogal omvangrijke vraag zijn dan kunnen we een support afspraak maken en kun je supportpunten bij me afnemen. Informeer bij me voor de prijzen!

Wie volgen zoal de cursus LESS voor CSS?

Je staat nooit alleen in het leren van nieuwe zaken. Vooral designers en ontwikkelaars die al goed thuis zijn in CSS hebben behoefte efficiëntere en beter herbruikbare CSS bestanden te schrijven.

Uiteindelijk zal de cursus altijd in overleg worden afgestemd op jouw leerbehoefte, ervaring en werk situatie. Hierdoor kunnen de onderwerpen per keer sterk verschillen, net als de duur van de cursus.

Tijdsduur:

In 2 dagen leren kom je ver met LESS. Is de cursus 1 op 1 of met een ander programma dan wordt de tijdsduur aangepast.

Prijs:

Richtprijs voor 1 dag cursus is € 487,- met een maximum van 12 deelnemers. Dit is inclusief videolessen als naslagwerk. Wordt 1 dag gesplitst over 2 ochtenden of middagen dan wordt de prijs € 720,-.

Wanneer?

In overleg stellen we de dagen en tijden vast. Dat kunnen ook weekenden en avonden zijn. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de meeste medewerkers niet in staat zijn na een dag werk scherp te blijven en nieuwe dingen te leren.

Mijn voorstel zal meestal zijn een werkdag van 10:00 to 17:00 met een uur lunchpauze van half één tot half twee. Nog beter, splits een dag over twee ochtenden of middagen voor een nog betere leerervaring.

Informeer!

[gravityform id=”1″ title=”false” description=”false” ajax=”true”]